Inforegio UE Guvernul României MDRAP UAT Orașul Zărnești Instrumente Structurale 2007-2013

  • +40 368-003376

MASIVUL PIATRA CRAIULUI

Munții Piatra Craiului, reprezintă un lanț muntos calcaros aflat în sud-vestul Carpaților Orientali, dar care aparține lanțului Carpaților Meridionali, găsindu-se în nord-estul acestora.

Acest masiv muntos arată precum o creastă bine individualizată, zimțată, lungă de 25 km, asemanatoare unei uriașe spinări de animal preistoric. Această imagine se vede cel mai bine de pe culoarul Rucăr – Bran din punctul belvedere situat deasupra localității Moeciu, unde este o parcare special amenajată. De-o parte a culoarului se disting Munții Bucegi, iar de cealaltă parte se vede această creastă a Pietrei Craiului.

Altitudinea maximă a Pietrei Craiului este atinsă în Vârful La Om, cunoscut și ca Piscul Baciului, având 2237 m, dar masivul are numeroase piscuri ce masoară peste 2000 m altitudine, Vf. Padina Popii (2.025 m), Vf. Ascuțit (2.150 m), Vf. Timbalul Mare (2.177 m), Varful dintre Timbale (2.170 m), Vf. Sbirii (2.220 m), Vf. Căldării Ocolite (2.202 m).

 

Vegetația de aici este mai putin bogată în specii datorită preponderenței aproape absolute a calcarelor. Totuși, se găsesc specii unice în lume de floră și faună, cum ar fi Garofița Pietrei Craiului. Alte specii protejate sunt Floarea de Colț si Ghintura Galbenă.

Printre speciile de animale întâlnite aici se numără capra neagră, declarată monument al naturii, capriorul, mistrețul, ursul carpatin, râsul, vulpea, lupul, veverița.

Masivul Piatra Craiului este principala baza de plecare spre cele mai multe și cele mai frumoase trasee turistice. Dacă veniți aici puteți practica: alpinismul, echitația, drumețiile montane în cele mai sălbatice zone din Europa și anume în Piatra Craiului, unde populația de animale sălbatice este foarte numeroasă. Activități specifice zonei Piatra Craiului: plimbările cu caruțele trase de cai spre comunele apropiate, Măgura sau Peștera, sau se mai poate practica așa-numitul bird watching, în Prăpăstiile Zărneștiului sau în împrejurimi.

Zărnești este principala poartă de intrare în parc permițând accesul în partea de nord – nord-est și nord-vest a masivului. De la Zărnești sunt două rute principale de acces în parc. Una este spre Plaiul Foii (pentru partea de nord-vest), iar cealaltă prin Prăpăstiile Zărneștului – Punct belvedere Curmătura – „La Table” (pentru partea de nord-est).

 

Căi de acces:

• din Brașov prin DN 73 până în Râșnov și de acolo DN 73A până în Zărnești, iar din Zărnești pe trasee turistice marcate.

• din Sibiu prin DN 1 până la comuna Sercaia și de acolo DN 73A până în Zărnești, iar din Zărnești pe trasee turistice marcate.

Top